Blog, Life coaching, Lifestyle

Ik wil me graag blij voelen, maar hoe doe ik dat?

Blij

Stel, je bent met het verkeerde been uit bed gestapt en je voelt je blergh. Niet goed geslapen. Chagrijnig en je energie is laag. Met andere woorden; je bent niet blij. Je piekert je suf en de gedachtes die je hebt, maken je alleen maar ongelukkiger. Kortom, vandaag zit je, jezelf behoorlijk in de weg. Dan zou het zomaar kunnen dat er deze dag van alles misgaat. Van je telefoon verwijder je per ongeluk die super cute foto van jezelf en tot overmaat van ramp ben je, je fietssleutel kwijtgeraakt en heb je geen idee waar je hem voor het laatst gezien hebt. Dus yep… dit lijkt echt een baaldag te worden.

Niet verpest

Maar dán; je krijgt ineens een inzicht: mijn dag hoeft niet verpest te zijn. Je kunt namelijk per direct besluiten om je blij te voelen. Of niet, maar dat is dan een keuze. Je bent geen ‘slachtoffer’ van je gevoel. Dat klinkt misschien een beetje gek en kort door de bocht, want hoe kun je nou een keuze hebben als alles mis lijkt te gaan en je een rothumeur hebt?

Het begint bij het besluit: ik wil me graag blijer voelen. Je bent je er dus van bewust dat er in het hier-en-nu een alternatief bestaat voor je huidige humeur. Dat is de eerste stap: je neemt verantwoordelijkheid voor jouw gevoel. En vervolgens kun je, je gaan richten op dingen waar je blij van wordt én energie van krijgt. Misschien helpt het om je lievelingsmuziek keihard aan te zetten en wild door de kamer te dansen of je knuffelt met de hond. Of je haalt je oude schilderspullen van zolder en gaat creatief aan de slag. Maar je kunt ook lekker lang douchen. Of misschien heb je gewoon zin om even helemaal niks te doen en te moeten, en wil je gewoon fijn met jezelf op de bank zitten. Het hoeft echt niks groots te zijn, alleen laat het dan wél iets zijn waar je op dat moment een goed gevoel van krijgt en waarmee je de cirkel doorbreekt. Als je dit doet, geef je jezelf als het ware een time-out van je chagrijnige bui en hierdoor verbetert je humeur vanzelf. Bovendien, doordat je nu iets doet waar je oprecht blij van wordt, maak je meer geluksstofjes aan in je hersenen en krijg je automatisch ook toegang tot fijnere gedachtes. Ze zijn wat minder zwaar en je maakt je minder druk. Je doorbreekt dus -bewust- je patroon. Op deze manier hoeft een rotdag geen rotdag te blijven. Fijn toch? Ga er maar eens mee experimenteren;-)

Wat vind je fijn om te doen en maakt je blij? Waar krijg jij nou écht energie van?

Vind je het moeilijk om erachter te komen wat je blij maakt en zou je hier wel wat professionele begeleiding bij kunnen gebruiken? Lees dan hier hoe ik jou kan helpen!

Liefs,
Laila

Wat je misschien ook leuk vindt

Laat een reactie hier achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.