Ken je het verschil tussen je piekergedachtes en je intuïtie? Weet je dat je altijd een keuze hebt welke je volgt? Als je dit precies weet, hoef je niet verder te lezen. Maar mocht je het toch lastig vinden om het onderscheid te maken tussen deze twee, dan raad ik je aan op deze pagina te blijven.
Je bent het vast vaker tegengekomen in bladen, boeken of op internet: “volg je intuïtie, dan weet je wat je moet doen” of “het ging tegen mijn intuïtie in” en “mijn intuïtie vertelde me dat…”
Het zijn misschien zinnen die als een ver van je bed show klinken. Waarvan je mogelijk de kriebels krijgt of die gewoon geen belletje doen rinkelen. Maar je bent het vast wel met me eens dat er iéts diep van binnen zit wat weet wat goed voor je is en wat niet. Een soort onderbuikgevoel. Een liefdevolle raadgever. Alleen is het soms knap lastig dit intuïtieve gevoel naar voren te toveren als je (negatieve) gedachtes en gepieker de overhand hebben. Want op het moment dat je middenin de wervelstorm van je eigen hoofd zit en de gedachtes razen langs, dan is het makkelijk om je gedachtes voor waarheid aan te zien. Terwijl ze eigenlijk maar wat zeggen. Je intuïtie zegt misschien iets heel anders, maar die wordt bedolven onder het gekwebbel van je hoofd. Hierdoor kun je soms keuzes maken die eigenlijk helemaal niet bij je passen of die niet zo goed voor je zijn. Maar op het moment zelf zie je dat niet, want je neemt je gedachtes aan als waarheid. Terwijl gedachtes heel vaak NIET de waarheid zijn. Gedachtes ontstaan en ebben weer weg, eigenlijk betekenen ze niks tot je ze betekenis geeft en erop ingaat door ernaar te handelen.
Wat zijn gedachtes dan wel?
Onze hersens zijn ontworpen om gevaar te herkennen; stammen af van de oertijd dat we nog moesten jagen op ons voedsel en dat we, als er een beer of leeuw op ons af kwam stormen, op tijd een keuze konden maken; de boom in of het op een lopen zetten. Kortom; het verstand wil dat je veilig bent, maar het werkt heel primitief. Onze mind is erop gemaakt om ‘te overleven’, níet om ons gelukkig te maken. Je hoofd geeft het ‘negatieve’ veel aandacht, dit moet ook wel als we het bovenstaande voorbeeld van de leeuw erbij pakken. Omdat je moet overleven, is je hoofd altijd alert op iets dat niet pluis is. Maar in onze huidige tijd, streeft het zijn doel een beetje voorbij. Als we het hebben over geluk, komt daar namelijk een andere bron bij kijken. Geluk is een gevoel. Het is niet te vatten, te beteugelen of te forceren. Het is er als je niet wordt afgeleid door je denken/je hoofd. Jouw intuïtie gunt jou een leven vol vreugd en geluk. Ook de minder fijne momenten van het leven horen daarbij. Maar het is dan heel fijn om te kunnen vertrouwen op je intuïtie, want deze wijst je de weg. Je gepieker zorgt ervoor dat je vanuit een beperking kijkt, terwijl je intuïtie niet te begrenzen is. Je intuïtie wil het beste voor jóu en weet waar jij het gelukkigst van wordt.
Hoe kun je meer naar je intuïtie luisteren?
Wees af en toe stil. Echt stil. Leg je telefoon even weg, probeer geen afleiding om je heen te zoeken en probeer in contact te komen met datgene in jou dat niet aan het denken en malen is. Het is een warm gevoel dat je zou kunnen omschrijven als wijsheid. Helderheid. Leegheid, maar tegelijkertijd ook volheid. En het is een fijne plek om te zijn! Om vanuit daar je keuzes te maken. Tuurlijk zal het leven vol met uitdagingen zitten, maar jouw onderbuikgevoel zal altijd het beste met je voorhebben. Als jij het die waarde en betekenis geeft. Ook dát is namelijk een keuze 😉
*Vind je het lastig om op je intuïtie te vertrouwen; om vanuit daar je keuzes te maken en lijkt het je fijn om daar begeleiding bij te krijgen? Het is mijn specialiteit om jou terug te brengen bij jouw intuïtieve gevoel. Je zal gaan merken hoe heerlijk het is om niet gevangen te zitten in je hoofd, maar op je onderbuikgevoel te durven vertrouwen.
Mocht je een gratis en vrijblijvend intakegesprek willen, kun je hier klikken.
Liefs,